FC Barcelona

FC Barcelona. FC Barcelona är en av världens mest kända fotbollsklubbar och har vunnit den spanska kuppen La Liga hela 18 gånger. FC Barcelona omsätter näst mest pengar av alla klubbar i hela världen. Endast Real Madrid omsätter mer. Sportklubben FC Barcelona har faktiskt över 2500 aktiva medlemmar, men det är såklart fotbollsdelen som gjort klubben känd över hela världen.

FC Barcelona grundades redan 1899 av en man som hette Hans Gemper. Redan för över hundra år sedan startade rivaliteten med den andra spanska storklubben Real Madrid. Rivaliteten klubbarna emellan hör till en av de bittraste i världen. Man kan gott säga att rivaliteten mellan FC Barcelona och Real Madrid handlar om så mycket mer än fotboll. Barcelona är ju Kataloniens huvudstad, och Katalonien har stridit för sin självständighet från Madrid under en lång period. Rivaliteten sträcker sig ända tillbaka till det spanska inbördeskriget och det förtryck som drabbade Katalonien hårt. Rivaliteten mellan FC Barcelona och Real Madrids fans är mycket intensiv, trots att demokrati råder i Spanien idag. Mötet mellan de båda topplagen kallas för el clásico och följs av över 245 miljoner tv-tittare världen över.

FC Barcelonas supportrar kallas för cules. Man brukar säga att FC Barcelonas supportrar endast är nöjda när de vinner titlar och bjuder på offensiv fotboll men många mål. Klubben har det alltså inte lätt när det kommer till att tillfredsställa sina fans. Det finns även en stor konservatism runt FC Barcelona, det har funnits ett stort motstånd när det gäller att ha tryckt reklam på Barcelonas matchtröjor. När man väl införde tröjreklam blev det för ett gott ändamål då man valde att låta Unicef sponsra laget.
Det finns faktiskt ett museum som ligger i anslutning till Camp Nou. Museet innehåller alla FC Barcelonas troféer och även tavlor av konstnären Salvador Dali.

Champions League grundades säsongen 1991/1992 och sedan dess har FC Barcelona kvalificerat sig vid ett flertal tillfällen. År 2006 vann FC Barcelona sin andra Champions Leauge final men Henrik Larsson i spetsen. Ligaguldet blev Barcelonas under både 2005 och 2006. Laget har ett flertal världsstjärnor som Ronaldinho, Deco och Eto. Även vår hjälte Henrik Larsson fanns i vinnartruppen. Under säsongen 2006/2007 så vann FC Barcelona inte en enda titel. Dessutom förlorade man ligatiteln till de största motståndarna Real Madrid. FC Barcelonas fans var såklart oerhört besvikna. Inför säsongen 2007/2008 ville klubbledningen därför satsa stort och göra FC Barcelona till det storlag som man tidigare har varit. Man förstärkte laget med bland annat superspelaren Thierry Henry. Förutom att FC Barcelona har vunnit ligatiteln 18 gånger så har man även tagit hem Copa del Rey hela 24 gånger.

För dig som vill ha matchbiljetter till en av FC Barcelonas matcher så gäller det att vara ute i riktigt god tid samt kunna lägga ut en del pengar. Det finns fotbollspaket inklusive flyg, boende och matchbiljetter som olika researrangörer anordnar. Kostanden för en match varierar ju såklart beroende på motståndet, men priserna sträcker sig från ungefär 700 kronor upp till 3000 när Barcelona möter ett riktigt topplag.