Barcelona sevärdheter

Barcelona sevärdheter. För den som älskar kultur är Barcelona det perfekta resmålet. Staden vimlar av häpnadsväckande sevärdheter som vacker arkitektur, intressanta museum och fantastiska byggnader. Turistkontoret ger mycket användbar information och ligger på Plaza Catalunya.

Om man hör Barcelona tänker nog de allra flesta på stadens mest populära sevärdhet, basilikan Sagrada Familia som betyder heliga familjen på katalanska. Barcelonas mest populära sevärdhet besöks av miljontals människor varje år. Ofta kallas Sagrada Familia för en katedral vilket inte stämmer riktigt. Barcelona har en katedral som heter Santa Eulàlia, där biskopen håller till. Kyrkan började byggas av Antonio Gaudi redan 1882 och står ännu inte klar idag. Man hoppas att vara klar 2020. Det sägs att ritningarna till Sagrada Familia blev förstörda under spanska inbördeskriget och att man idag bygger efter gissningar. Detta har skapat en del kontroversiella diskussioner då vissa anser att man aldrig kan bygga som Gaudi ville ha det.

Basilikan besöks av miljontals människor varje år. Sedan National Geographic och några andra månadsmagasin skrev om Sagrada Familia så har turiststormen ökat markant. Särskilt resor över helgen har ökat till Barcelona, då det finns många flygbolag som flyger riktigt billigt. En annan sevärdhet man inte får missa när man besöker Barcelona är Kataloniens nationalmuseum som byggdes för världsutställningen 1929. Utställningen har en rad fresker från den katalanska landsbygden.

För den som gillar att ströva i parker så är Park Guell ett måste. Parken är konstruerad av Antonio Gaudi och är full av vackra och udda konstverk. Parken är egentligen ett misslyckat byggprojekt. Mitt i parken ligger en jättelik terrass med en lång mosaikbeklädd bänk där man har en magnifik utsikt över Barcelona. I parken finns även Gaudis bostad där han levde under många år. Sevärdheterna i Barcelona kretsar såklart kring Gaudis konstverk och en av de mest spektakulära byggnaderna som Gaudi har skapat är Casa Batlló. I folkmun kallas byggnaden casa dels ossos vilket betyder huset av ben. Huset har väldigt speciella balkonger och en skelettliknande fasad. Ovanför de två första våningarna övergår fasaden i keramisk mosaik.
Det finns i stort sett inte en enda rak linje varken inuti eller utanpå huset och alla rum ser olika ut. Casa Batlló brukar kallas för en av den katalanska modernismens absoluta höjdpunkter. Byggnaden är en av Barcelonas allra populäraste sevärdheter.

En annan av Gaudis populära sevärdheter är Casa Milà. Byggnaden kallas ofta för Gaudis allra mest expressionistiska. Dock finns även spår av loka och katalanska motiv i arkitekturen. Fasaden kallas för stenbrottet då den helt är utan släta ytor och är skapad av betong och mursten. Inuti byggnaden finns två innegårdar vilket lyser upp lägenheterna. På taket finns några väldigt speciella skorstenar och i trapphuset finns det inbyggda vattenmagasin som bildar en annorlunda siluett. Gaudi gillade inte raka linjer och nästan alla hans verk är olikformade och det finns inte ett rum i hans byggnader som är det andra likt.

En annan vacker sevärdhet i Barcelona är den magiska fontänen. Fontänen designades av Carles Buigas och ligger precis framför Palau Nacional. Om du besöker Barcelona under sommaren ska du se till att besöka fontänen under kvällen då ett magnifikt vattenspel ackompanjerat att klassisk musik visas en gång varje halvtimme från klockan halv tio till klockan halv tolv. Enklaste sättet att komma till denna sevärdhet är att ta taxi eller tunnelbana till Plaza España.  En annan vacker park i centrala Barcelona som är väl värd att se är Parc de la Ciutadella. Sevärdheten tillkom när man rev det gamla citadellet i mitten av 1800-talet då en massa mark frigjordes. Vad som är speciellt med parken är att den ritades i form av en hästsko. I parken finns bland annat ett zoo vilket kan vara en rolig sevärdhet för familjen. I parken möts man även av labyrinter, dammar, fontäner, ett botaniskt museum, en vinterträdgård samt ett växthus. Den mest populära byggnaden i parken är hotell Internatcional som öppnade precis efter att grunden till parken hade lagts. Hotellet hade 1600 rum utspritt på fem våningar och en 160 meter lång fasad.