Barcelona Airport

Barcelona Airport. I Barcelona finns flera flygplatser men den största huvudflygplatsen ligger belägen cirka tolv kilometer väster om Barcelonas city. Barcelona International Airport är även mer känd som El Prat. Barcelona Airport ligger cirka 12 km sydväst om Barcelona nära staden El Prat de Llobregat. Barcelona Airport är Spaniens mest trafikerade flygplats och varje år reser över 30 miljoner passagerare till och från flygplatsen och denna siffra ökar ständigt.

Barcelona Airport är hemmaflygplats för lågprisbolaget Clickair och Vueling Airlines. Barcelona Airport används även som utgångspunkt för Air Europa och Spanair. Inför OS i Barcelona som gick av stapeln under sommaren 1992 så mer än fördubblade Barcelona Airport sin kapacitet. Numera har Barcelona Airport nått sin fulla kapacitet och man arbetar för att bygga en ny terminal som kommer att ha möjlighet att ta emot fler resenärer. Denna terminal planeras att invigas under 2009. Den nya terminalen på Barcelona Airport kommer att fördubbla flygplatsens kapacitet som i teorin är begränsad till 25 miljoner passagerare. Det finns även planer på att bygga ytterligare en terminal men det arbetet kommer inte att påbörjas förrän efter år 2020 troligtvis.

Under 2006 var den mest trafikerade inrikessträckan i världen luftbron mellan Madrid och Barcelona Airport, om man räknar antalet avgångar per vecka. Hela 4 747 802 resenärer flög mellan Madrid och Barcelona under detta år. Barcelona Airport har för närvarande tre terminaler plus fem olika moduler där de olika gaterna ligger. Terminal A och B är för utrikesflyg. Terminal C är för inrikesflyg samt ett fåtal utrikesavgångar. De tre terminalerna ligger i samma byggnad. Mellan terminal A och B finns en anslutning till Barcelona Airports tågstation.

Det går att ta sig relativt smidigt genom lokaltrafiken från Barcelonas citykärna till Barcelona Airport. Från centralstationen i Barcelona som heter Esteción de Sants pendeltågslinje nummer 10 till Barcelona Airport. Resan tar inte mer än 20 minuter. Flygplatsstationen är belägen utanför terminal A och när man kommer fram till stationen går man via en gångbro över till terminalbyggnaden. Pendeltåget är det absolut billigaste sättet att ta sig till och från Barcelona Airport. Det går att köpa ett kort som ger dig tio resor och då kostar en resa till eller från flygplatsen mindre än en euro.

Det är även möjligt att ta flygbussar från Barcelona Airport till de centrala delarna av Barcelona vid Plaza Catalunya. Flygbussarna från flygplasten är blå (Aerobús) och går en gång var tionde minut. Det tar ungefär 30 till 40 minuter med flygbussarna till de centrala delarna av Barcelona från Barcelona Airport. Hur lång tid det tar från flygplatsen in till Barcelona beror ju förstås på hur mycket trafik det är på vägarna.
Från Barcelona Airport in till city är det 11-12 kilometer. En taxiresa från flygplatsen kostar 20-25 euro och tar ungefär en halvtimme. Motorvägen C-32B går från Barcelona Airport ansluter till C-31 mot Plaça Espanya och B-10 som är Barcelonas ringled som går via hamnen. Om du inte svänger av vid C-31 så fortsätter motorvägen till Barcelonas ringled som går via bergssidan.

Det gå även lokala bussar som körs av TMB från Barcelona Airport till Plaça Espanya. Bussarna går var 20:e minut. Under natten går nattbusslinje 17 från Barcelona mot Plaza Catalunya även den var 20:e minut. Från Barcelona Airport finns även reguljära busslinjer till både Andorra, Tarragona, Girona och Leida.